Minden munkavállaló kötelezően kaphat cafeteriát a nyugdíjra!

Minden munkavállaló kötelezően kaphat cafeteriát a nyugdíjra!

FIGYELEM >> Kötelező nyugdíjcafeteria jöhet!

Jöhet a kötelező nyugdíjcafetéria: így mentenék meg az időseket!

Azt kéri a kormánytól az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), hogy önálló jogcímen kapjon támogatást az öngondoskodás a cafeteriarendszer várható átalakítása során, mert előreláthatóan a munkáltatók ösztönzésének csökkenése, vagy esetleges megszüntetése a dolgozók százezreit érintené hátrányosan.

Hirdetés:

Hirdetés:

Azt is kifejtette Kravalik Gábor, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak még nagyobb mértékben hozzájárulhatnának az öngondoskodási piac bővüléséhez abban az esetben, ha adókedvezmény formájában bevezetnék például az önálló jogcímen adott, cafeteriarendszeren kívüli támogatást. Ha sikerülne létrehozni a nyugdíjmegtakarítások és az egészségügyi kiadások munkáltatói támogatásának a cafeteriarendszeren kívüli önálló támogatását, akkor bizony több millió munkavállaló számára biztosítható lenne a jövőre való felkészülés.

Támogatja a béren kívüli juttatások rendszerének átalakítását az ÖPOSZ, egyetért NNAK egyszerűsítését. Szerinte az is jó megoldás, hogy készpénzesítik a gyakorlatban eddig is inkább készpénzjuttatást jelentő egyes elemeket. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a készpénzhelyettesítő szolgáltatásokkal versenyeztek a cafeteriarendszerben a pénztári szolgáltatások. Eddig is ösztönözte az ÖPOSZ , hogy az önkéntes pénztárak kapjanak majd kiemelt szerepet, amikor végrehajtják a jelenlegi cafeteriarendszernek az egyszerűsítését.

Hirdetés:

Óriási jelentősége lenne, ha a munkáltatói gondoskodás keretében a nyugdíj- és egészségmegőrzés eljuthatna még az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, esetleg nem folyamatos munkaviszonyban lévő dolgozókhoz is. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy kiemelten fontos a kiszámíthatóság az öngondoskodási piacon, főleg azért, mert több évtizedes elköteleződést jelent ha valaki a nyugdíjas évekre történő takarékoskodási formát választja. Ezért egyáltalán nem előnyös sem a pénztártagok és a munkáltatók számára sem, ha sokszor változnak a feltételek.

Több mint kétmillió tagjuk van az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztáraknak, az általuk kezelt vagyon értéke meghaladja mint 1000 milliárd forint értéket, az évi 150 milliárd forint körül vannak évente a befizetések. A statisztikák szerint több mint egymillió munkavállaló gyűjt nyugdíjára az önkéntes nyugdíjpénztárakban, az átlagos vagyonuk 1 millió forint felett van. Meghaladja az egymillió főt az egészségpénztárak taglétszáma, és közel hárommillió ember napi egészséggel kapcsolatos egyes kiadásait fedezik a tagok szolgáltatásokat igénybe vevő hozzátartozóival együtt. Tehát elmondhatjuk, hogy óriási jelentőségük van a jövőre nézve is az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztáraknak.

Forrás : http://www.penzcentrum.hu

►►► Kérlek segítsd a munkánkat azzal, hogy megosztod ezt a cikket. Köszönjük ►►►

Hirdetés:

Hasonló cikkek: