18 ÉV SZOLGÁLAT IDŐT IS ELBUKHAT AMIKOR NYUGDÍJBA MEGY!

18 ÉV SZOLGÁLAT IDŐT IS ELBUKHAT AMIKOR NYUGDÍJBA MEGY!

18 év szolgálati időt nem számoltak be a nyugdíjamba

A nők 40 éves határozatát ma kaptam meg. Áttanulmányoztam és nem jön ki a 40 év. 1990 és 2016 közötti évek átlagbére alapján állapították meg a nyugdíjamat, 1972 óta dolgozom, így 18 évnyi befizetett járulékból nyugdíjszámítás tehát nincs.

Hirdetés:

Ezekben az években csak dolgoztuk, de nyugdíjat nem kapunk érte?

Kérdésem, hogy ez így jogos-e és ha nem, akkor fellebbezhetek-e a határozat ellen. Ezt a tájékoztatást a nyugdíjfolyósítótól kaptam.-írja a hrportal.hu

Az öregségi nyugdíj (a nők kedvezményes nyugdíja is öregségi nyugdíj) összege alapvetően két tényezőtől függ:

Hirdetés:

– az egész életében szerzett összes szolgálati ideje egész években mért hosszától függő nyugdíjszorzótól, és
– az 1988. január 1-jét (az szja bevezetésének napját) követően szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező kereseteiből, jövedelmeiből számított nettó havi átlagkeresete összegétől (ezt kell megszorozni a nyugdíjszorzóval, ami pl. 40 év esetén 80%, majd évente 2%-kal nő, egészen az 50 év szolgálati idővel elérhető maximum 100%-ig).

A nyugdíjhatóságnak tehát az 1988. január 1-jét követően szerzett, nyugdíjjárulék-alapot képező kereseteiből kell kiszámítania a nettó havi átlagkeresetét, nem pedig az 1990-től kezdődő időszak alapján. Ha nem így történt és Önnek volt ilyen keresete 1988-1990 között is, akkor fellebbezze meg a határozatot.

Forrás : hrportal.hu

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő – Dr. Farkas András
A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News (nyugdijguru.hu) alapítója és szerzője.

Hirdetés:

Hasonló cikkek: